Bevar båtlivet
Om folkeaksjonen
Folkeaksjonen for bevaring av båtlivet i Oslofjorden er opprettet som følge av den foreslåtte områdereguleringen for Skøyen.
Bak aksjonen står samtlige båtforeninger i området og vanlige båtfolk som er bekymret for fremtiden til båtmiljøet i Oslo.
Forslaget til områderegulering vil bytte ut båtplasser, vinterlagring og båtpuss med nye leiligheter og grøntarealer. Folkeaksjonen vektlegger særlig tilgangen til opplagsplasser der folk kan drive vedlikehold på båtene sine selv. Slike plasser er en forutsetning for at folk med gjennomsnittsinntekter kan holde båt i nærmiljøet.
Folkeaksjonen er initiert av båtmiljøene i Frognerkilen og Bestumkilen, inkludert Oslofjorden Båteierunion, Oslo Motorbåtforening, Karenslyst Båtopplag, Frognerkilens Baatforening 1860, Sjølyst Båtopplag og Oslofjordens Båteierunion.
Folkeaksjonen har samlet inn over 6.000 underskrifter som støtter kampen for bevaring av båtlivet i Oslofjorden. Kongelig Norsk Båtforbund støtter folkeaksjonen.
01 Sosialt
Båtopplagringen i Bestumkilen gjør det mulig for folk flest å ha båt i området. Det er et sosialt og likeverdig fellesskap som deler en positiv friluftsaktivitet.
02 For alle
Dagens ordning sikrer et lavterskeltilbud for barnefamilier. Allerede i dag har Oslo 7-8 års ventetid på båtplass. Hvis byrådet mener alvor med å gjøre fjorden tilgjengelig for alle, må forholdene legges til rette for at vanlige folk kan bruke fjorden til rekreasjon og nærhet til naturen.
03 Lavterskel
Alternativene for lagring og vedlikehold av fritidsbåter er mye dyrere i privat regi og vil være forbeholdt de med store økonomiske ressurser. Folk med gjennomsnittsinntekter vil miste muligheten til å holde båt i nærmiljøet.
Bli med på oppropet
over 6000
underskrifter samlet inn så langt
Folkeaksjonen for bevaring av båtlivet i Oslofjorden er opprettet som følge av den foreslåtte områdereguleringen for Skøyen. Bak aksjonen står samtlige båtforeninger i området og vanlige båtfolk som er bekymret for fremtiden til båtmiljøet i Oslo.
Hvem er vi?
Folk oppgir frihetsfølelse, naturopplevelse og friluftsliv som det viktigste opplevelsene de har med båtlivet. Mange mener det er viktig å ta vare på Oslos maritime tradisjoner, båtlivet betyr veldig mye for Oslo og er en vesentlig del av bylivet.
Alle slags mennesker har båt. Vi er småbarnsforeldre, pensjonister, skuespillere, malere, byråkrater, akademikere og butikkmedarbeidere. Men aller mest er det en familieaktivitet. Myten om kaksen fra vestkanten som velter seg i penger og kjører svær båt uten hensyn til omgivelsene, er så langt fra virkeligheten man kan komme. Gjennomsnittsbåten er faktisk kun 6,7 meter lang (22 fot) og i snitt 20 år gammel.
Båtforeningene bak aksjonen drives som ideelle foreninger på dugnad og holder lave priser slik at alle typer familier skal ha råd til å nyte båtlivet i Oslo. Vi står side om side, pusser båtene våre selv, hjelper hverandre og gleder oss over å ha en hobby som gir oss og familiene våre nærhet til naturen – helt uavhengig av økonomisk status.
Vår historie
7 båtforeninger er i dag representert på Sjølyst. Totalt har foreningene 8 000 medlemmer med 3 000 båtplasser i Bestumkilen og Frognerkilen som benytter Sjølyst til opplag og vedlikehold av sine båter. Alle foreningene drives som ideelle organisasjoner.
Området på Sjølyst ble i 1937 tildelt båtforeningen i Frognerkilen og Bestumkilen som erstatning av Oslo Kommune for båtopplags områdene ved Hjortnes og Lahellemoen, Skarpsno, Thune og Maritim.
Formålet med mulighetsstudien er å vise området sitt potensiale som maritim folkepark, småbåthavn, opplagsområde og ikke minst et rekreasjonsområde for befolkningen i området og Oslo. Sjølyst/Karenslyst er en viktig sosial møteplass i dag og skal fortsette å være det i en maritim kontekst.